Sie 13 2018

Pomoc w kuchni

Published by at 12:59 pm under Sprzęt

palnik do creme bruleeKuchnia francuska jest znana z wielu ciekawych deserowych przysmaków, w tym także – znanym na pewno fanom „Amelii” – deseru crème brûlée. Nie jest to szczególnie skomplikowany deser, jeśli chodzi o przyrządzanie, jednak warto poznać kilka trików i narzędzi (np. palnik do creme brulee) ułatwiających cały proces.

Czym jest sławny deser?

Crème brûlée to zapiekany deser, który przyrządzany jest ze śmietanki, żółtek, cukru, a na jego wierzchu znajduje się warstwa skarmelizowanego cukru, zaś aromat deseru zwykle osiągany jest dzięki dodaniu wanilii (klasyczna propozycja), choć zdarzają się też inne dodatki taki jak czekolada. To obowiązkowa pozycja do spróbowania we Francji dla wszystkich smakoszy.

Jak przygotowuje się crème brûlée?

W rondelku na małym ogniu należy zagotować śmietankę z dodatkiem cukru i ziaren wanilii – gdy zaczną gotować się brzegi to znak, że należy ją zdjąć z ognia. Potem należy ubić żółtka i sukcesywnie dolewać ciepłą śmietankę tak, by powstała delikatna masa. Następnie należy piec deser przez 50 minut w ok. 100 °C. Po schłodzeniu należy równomiernie posypać całość cukrem i opalić go specjalnym palnikiem. Palnik do creme brulee https://sklep.technica.pl/palniki-do-creme-brulee jest bardzo pomocnym narzędziem i sprawdza się lepiej niż inne sposoby.

Możliwość komentowania Pomoc w kuchni została wyłączona

Comments are closed at this time.